четвер, 26 березня 2009 р.

Семінар №6

Тематичний план документального фільму про ВІЛ/СНІД
(Відеоряд та план зйомок надіслані викладачам та обговорені безпосередньо під час семінару)

· Назва проекту: ПІД ЗНАКОМ +
Документальний фільм за напрямком „Співпраця з Глобальним фондом по
боротьбі зі СНІДом, туберкульозом та малярією”
Автор: Ірина Примачик, студентка МП журналістика, НаУКМА

· Суть проекту: Емоційна та соціальна підтримка, очікування людей, що живуть з ВІЛ, руйнування існуючих у сучасному українському суспільстві стереотипів та стигм щодо них та їхніх родин

· Актуальність проекту:
„В Україні найбільше розповсюджена дискримінація за віком і за станом здоров’я.”
Таку заяву зробив у грудні минулого року голова Української Гельсінської Спілки з прав людини Євген Захаров.
1. Тематика:
Дуже часто ми стереотипно ставимося до цілих груп людей, забуваючи, що всі ми – члени одного суспільства. І маємо як спільні радості, так і спільні проблеми. Одна з них –самотність, яка часто руйнує життя багатьох. Особливо це актуально щодо людей, що живуть з ВІЛ, адже щодо них існує занадто багато упереджень, які, проте, мають одне джерело – це страх і незнання. Про СНІД зазвичай забагато говорять, замало розуміють і – через це – засильно бояться. Через небажання знати, це захворювання стало одним з найбільш стигматизованих у нашому часі. Ось деякі з найбільш поширених міфів, які побутують у суспільстві та щодня завдають болю людям, що живуть з ВІЛ:
1. ВІЛ/СНІД – це вирок. Але, у нашому фільмі ви переконаєтеся, що це невиліковна хвороба, але з нею можна гідно, довго і щасливо жити. Головне – щоб суспільство не відверталося від таких людей.
2. ВІЛ-позитивні – „приречені”. Але ми покажемо вам, що люди з ВІЛ живуть енергійним, щасливим життям, яке з розвитком сучасних методів лікування можна успішно продовжувати якнайдовше. Вони працюють, створюють родини і стають гарними батьками у тому числі здоровим дітям.
3. Люди, що живуть з ВІЛ – це „жертви СНІДу”. Але жертвою називають того, хто невладний над ситуацією і не може вже нічого зробити. У нашому фільмі ви побачите, що за наявності і доступності АРВ-терапії люди з ВІЛ можуть активно і впевнено крокувати життям і створювати щасливі родини.
4. Життя з ВІЛ-позитивною людиною – це небезпечно. У нашому фільмі ви побачите дискордантні пари, які поділяться досвідом, як безпечно жити з коханою людиною, не втрачаючи її через свій власний страх перед хворобою і невміння захиститися. Вони розкажуть про те, наскільки складно/легко у сучасному суспільстві знайти кохану людину, особливо якщо щодо тебе чи твого партнера побутує забагато забобонів. Ви також довідаєтеся про те, що ВІЛ-позитивній людині через слабку імунну систему так само варто бути обережним поруч із здоровою людиною, яка всього-на-всього хвора на грип чи легку застуду.

Що і яким чином передбачається здійснити: протягом шести місяців через інтерв’ю з людьми, що живуть з ВІЛ, їхніми родинами, психологами, соціальними працівниками, науковцями тощо, пошук та збирання відео-інформації ми прагнемо відтворити емоційний стан, соціальні упередження та переживання людей, що живуть з ВІЛ; передати, які цінності і коли відіграють ключову роль у їхньому житті, наскільки безпечним і щасливим є їхнє життя „під знаком плюс”.

Результати від реалізації проекту: крок до подолання дискримінації за станом здоров’я, що є однією з найбільш розповсюджених в Україні проблем. Потенційний конфлікт фільму закладений у ламанні звичних стереотипів про „приречене” і „короткоплинне” життя людей, що живуть з ВІЛ. Соціальне значення стрічки полягає у розумінні аудиторією того, що попри різноманітні чутки щодо ВІЛ/СНІДу потрібно бути всього-на-всього обережними, але аж ніяк не заляканими.

2. Опис проекту
а) проблема, на вирішення якої спрямовано проект:
Порушення прав людей, що живуть з ВІЛ – одна з головних проблем у сфері захисту прав людини в Україні. Спеціаліст благодійної організації "Всеукраїнська мережа ЛЖВ” Зорян Кісь переконаний, що вирішувати цю проблему потрібно „з кореня” – тобто: подолання упереджень, стереотипів та відсутність елементарних знань про ВІЛ/СНІД в українському суспільстві.
Реалізація цього фільму сприятиме розв`язанню зазначеної проблеми, адже цією стрічкою ми зробимо ще один крок до подолання дискримінації за станом здоров’я, що є однією з найбільш розповсюджених в Україні проблем, про яку наголосив у грудні минулого року голова Української Гельсінської Спілки з прав людини Євген Захаров. Більшість людей, що живуть з ВІЛ – це молодь, яка, як ніхто інший, прагне розуміння і кохання. Через соціальну незахищеність та нерозуміння з боку близьких у багатьох із них виникає страх, що вони не зможуть знайти собі партнера і створити сім’ю, особливо якщо цей партнер – не зі „свого” середовища.
Наш фільм про те, наскільки важко/легко знайти „другу половинку” людям, що живуть з ВІЛ в Україні. Наскільки відкритою/закритою є ця спільнота і які причини цього явища. Про те, чому в Інтернеті існують спеціальні сайти знайомств для ВІЛ-позитивних людей. Про те, що для багатьох „позитивний” діагноз став сходинкою на шляху до кращого способу життя, переосмислення минулого, віднайдення нових пріоритетів, розуміння справжніх нетлінних цінностей і вміння бути собою, а не тим, ким тебе хочуть бачити інші. Цей фільм – про те, що саме за різного ставлення оточення та сама хвороба може стати як каменем, що тягне донизу, так і крилами, заради яких варто жити.

В Україні діють:
- всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ (network.org.ua/joomla/index.php?lang=uk), яка організовує заходи з подолання епідемії в Україні,
- Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні (http://www.aidsalliance.org.ua/),
- Всеукраїнський благодійний фонд «Коаліція ВІЛ-сервісних організацій» (www.ngo.aids.ua/about/protocols/1.html),
- регіональні ресурсні центри з питань ВІЛ/СНІДу тощо.

Прийнята загальнодержавна програма на 2009-20013 роки, хоча, за словами спеціаілстів, фінансування Центрів профілактики та боротьби зі СНІДом зменшується, персонал скорочується, вартість АРВ-препаратів збільшується внаслідок девальвації національної валюти, бар'єрні засоби профілактики ВІЛ/СНІДу (презервативи, лубриканти) подорожчали мінімум в два рази тощо. Усі ці фактори зводять нанівець зусилля та донорську допомогу громадських міжнародних та національних організацій у боротьбі з ВІЛ/СНІДом.” (http://network.org.ua/joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=729&Itemid=431)

б) мета проекту: подолання існуючих в українському суспільстві стереотипів щодо людей, що живуть з ВІЛ; поширення знань про ВІЛ/СНІД через інтерв’ю з людьми, що живуть з ВІЛ, їхніми родинами, психологами, науковцями; популяризація безпечного життя поряд з людьми, що живуть з ВІЛ через показ щасливих і здорових дискордантних родин.

в) план реалізації проекту:
І етап — підготовка, узгодження з героями фільму усіх деталей та підписання необхідної документації щодо використання їхніх облич, імен тощо, відео-зйомка та інтерв’ю з людьми, що живуть з ВІЛ, їхніми родинами, експертами з даної проблематики, психологами, можливі відрядження в області для дослідження даної проблематики та спілкування з експертами в регіонах, пошук основних героїв фільму.
Термін здійснення: з лютого 2009 року по травень 2009 року.
Заходи: проведення персональних зустрічей з представниками Мережі ЛЖВ та ВІЛ-
сервісних організацій в Україні, відео-зйомка та інтерв’ю;
Очікуваний результат: підібрані основні герої стрічки, зібрання усієї необхідної відео-, аудіо-та візуальної інформації.
ІІ етап — монтаж та попередній показ стрічки особам, що брали у ній участь, та керівникам проекту.
Термін здійснення: травень – червень 2009 року.
Заходи: проведення зустрічей з людьми, що були задіяні та сприяли зйомкам фільму;
г) необхідні для реалізації проекту ресурси
§ планується авторська відео-зйомка героїв фільму та людей, що безпосередньо пов’язані із темою проекту, спеціалістів, психологів за письмової згоди кожного із зазначених учасників.
д) результати реалізації проекту
§ наслідком реалізації проекту є сприяння розв`язанню проблеми дискримінації за станом здоров’я людей, що живуть з ВІЛ в Україні та членів їхніх родин;
§ фільм буде доступний з червня 2009 року для усіх бажаючих його отримати, включно з тими, хто сприяв зйомкам.
§ Реалізація проекту спрямована на допомогу в діяльності Мережі ЛЖВ, Альянсу та усіх ВІЛ-сервісних організацій в Україні.
§ Фінальна версія проекту дублюватиметься англійською мовою, що сприятиме поширенню донесеної фільмом інформації ширшому колу глядачів.

Немає коментарів:

Дописати коментар